Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul sistemului endocrin, al secretiilor hormonale si al bolilor endocrine.
Friedrich Henle in 1841 a descoperit faptul ca glandele fara ducte secreta produsul lor de sinteză in circulatia sanguina. Termenul de hormon a fost introdus in 1905 de catre Ernest Starling.
Hormonii sunt molecule semnal care circula in sange, se leaga de receptori specifici pentru a ajunge la tesutul tinta (efect endocrin). Uneori hormonii pot actiona local (paracrin-efect asupra celulei vecine), autocrin (efect asupra celulei secretorii insasi) si intracrin (efect intern, fara a fi eliberat din celula secretorie).
Glandele endocrine clasice sunt:
- Hipotalamus
- Hipofiza
- Glanda pineala
- Tiroida
- Paratiroide
- Pancreas endocrin
- Suprarenale
- Gonade
Hormonii pot fi secretati si de alte organe nonendocrine: peptid natriuretic (atriul stang al inimii), eritropoietina si renina (rinichi), leptina si adiponectina (tesut adipos), colecistokinina si incretine (system gastrointestinal).
Functiile hormonale sunt extrem de importante si intervin in :
- Crestere si dezvoltare
- Mentinerea homeostaziei
- Metabolism energetic
- Reproducere
Bolile endocrine se pot datora:
- Alterarii productiei hormonale (exces/deficit)
- Dereglarii bioritmului (boala Cushing, amenoree hipotalamica, pubertate precoce centrala)
- Defectelor receptorilor endocrini (de tip activator sau inactivator)
- Anomalii ale functionarii mecanismelor de actiune hormonala
- Aparitia tumorilor endocrine
Diagnosticul bolilor endocrine foloseste teste bazale si teste dinamice precum si examinarea imagistica a glandelor endocrine afectate.