OSTEOPOROZA se defineste ca masa osoasa scazuta si o distrugere a microarhitecturii osoase avand drept consecinta aparitia fracturii la un traumatism minor. Conform OMS , pentru femeile postmenopauza si barbati > 50 ani , un scor T ≤ -2,5 DS se diagnosticheaza ca si osteoporoza. Un scor T intre – 1,0 DS si – 2,5 DS se incadreaza in osteopenie.
Pentru femei in premenopauza si barbati < 50 ani , un scor Z ≤ -2,0 DS se interpreteaza ca o densitate mmineral osoasa scazuta.
OSTEOPOROZA poate fi :
- PRIMARA : la femei in postmenopauza , barbati varstnici
- SECUNDARA : pierderea de masa osoasa in contextul unor afectiuni, tratamente , deficitului sever de vitamina D
Fracturile osteoporotice reprezinta o problema majora a sistemului de sanatate . 1 din 6 femei postmenopauza va suferi o fractura de sold, mortalitatea in primul an dupa fractura fiind de aprox 20%.
60% din masa osoasa adulta este dobandiita in timpul perioadei de adolescenta. Aceasta implica un nivel adecvat de hormoni sexuali, activitate fizica regulata si aport adecvat de nutrienti ( proteine, calciu , vitamina D, magneziu). Masa osoasa maxima se atinge in jurul varstei de 20 de ani si ramane stabila pana in jurul decadei a 4a de viata. Factori care pot influenta mentinerea masei osoase sunt:
- Dieta saraca in nutrienti de calitate
- Lipsa activitatii fizice
- Statusul hormonal modificat
- Fumat
- Exces de alcool
- Boli sistemice
- Anumite medicamente si tratamente : citostatice, blocanti hormonali, glucocorticoizi, antiepileptice, unele antidiabetice orale, inhibitori de pompa de protoni, anticoagulante etc (1)
Testul considerat gold standard pentru diagnosticul de osteoporoza este testul DXA (osteodensitometria prin absorbtie duala cu raze X). Este un test noninvaziv, care foloseste razele X (o doza redusa de iradiere), pacientul fiind asezat pe un pat in clinostatism, iar un brat se misca deasupra pacientului. Este o metoda cu un cost mediu spre ridicat, decontata partial de catre casa de asigurari de sanatate.
Un test foarte util ca pre-screening al osteoporozei, cu rezultate apropiate cu ale testului DXA, este osteodensitometria calcaneana cu ultrasunete (US) . Este o metoda noninvaziva, neiradianta,accesibila, rapida , fara limita de varsta, gratuita (fiind complet decontata de casele de asigurari de sanatate).
Ultrasunetele sunt unde mecanice cu frecvente in afara sunetelor audibile (> 20 kHz). In osteodensitometria cu ultrasunete tehnica se bazeaza pe transmiterea transversala sau longitudinala a pulsurilor de US la trecerea prin mediul de investigat . Zona de investigat (calcaneu ) , dar exista aparate care pot investiga alte zone periferice ca de ex deget, radius, tibie) este plasata intre 2 probe (senzori). Pulsul de US este transmis si propagat de-a lungul stratului de os cortical paralel cu axul lung , apoi receptionat de alt transductor la o distanta cunoscuta. Deoarece osul are un coeficient mare de atenuare acustica, se folosesc unde cu frecventa joasa.
Osul calcaneu este regiunea cea mai folosita pentru examinare, deoarece este foarte accesibila, avand planurile medial si lateral relative plate si paralele, contine 90 % os trabecular (pattern al pierderii de masa osoasa similar cu vertebrele).
Un avantaj, datorita lipsei iradierii, este posibiltatea folosirii la populatia pediatrica, pentru studiul maturizarii scheletale. (2)
Parametrii metodei care vor caracteriza osul examinat sunt :
- SoS ( speed of sound- velocitatea ultrasunetelor prin os ce reflecta densitatea mineral osoasa),
- BUA ( Broadband ultrasound attenuation- reflecta densitatea si structura osoasa) ,
- BQI (bone quality index – deriva din SOS si BUA corectati cu niste coeficienti α si β) . (3)
- Scorul T (media BQI la pacientii tineri : > 1 normal, intre -1 si -2,5 = Osteopenie, ≤ -2,5 = osteoporoza )
- Scorul Z (media BQI la categoria de varsta a pacientului, ≤ 0 = densitate mineral osoasa sub media pentru varsta) .
Scorurile T si Z generate de catre aparat nu sunt superpozabile cu cele generate in urma examinarii DXA, dar sunt destul de apropiate, ca si indicatori ai calitatii masei osoasa . Daca in urma valorilor scorului T (femei postmenopauza si barbati > 50 ani) sau ale scorului Z (femei premenopauza, copii, tineri) se suspicioneaza densitate mineral osoasa scazuta si risc de osteoporoza se va indica testul DXA.
In concluzie: densitometria osoasa de la nivelul calcaneului este o metoda de screening a densitatii masei osoase la toate varstele usor accesibila si gratuita, utila in identificarea pacientilor care necesita evaluare DXA.
Referinte:
1 GREENSPAN’S BASIC&CLINICAL ENDOCRINOLOGY- 10TH edition
2 Paola Pisani, Maria Daniela Renna, F Conversano, E Casciaro, M Muratore, E Quarta, M Di Paola, S casciaro, Screening and early diagnosis of osteoporosis through X-ray and ultrasouns based techniques, World J Radiology .2013 Nov 28
3 Gluerr CC, Quantitative ultrasound techniques for the assessment of osteoporosis: expert agreement on current status. The international Quantitative Ultrasound Consensus Group . J Bone Miner res. 1997: 12: 1280-1288