Skip to main content

Psihotrauma este rana sufletului. Etimologia cuvântului provine din asocierea a doi termeni psiho + trauma. Psyche = suflet, în mitologia greacă Psyche fiind zeița sufletului; trauma = rană. Psihotrauma repezintă o ruptură interioară, o deconectare, o disociere care se produce în interiorul Eului care se “împarte” între părți traumatizante, părți supraviețuitoare și părți sănătoase (Ruppert).

Când lucrez cu un client pe rănile emoționale din trecut, pe psihotraumă, nu îmi propun nici o clipă să îi spun să le uite sau să le ștergem. Ar însemna să rupem filele unui capitol din viața lui, să dea uitării o expeiență care ar lăsa un gol, ar însemna o invalidare a unor trăiri, ceea ce ar conduce la impiedicarea procesării gândurilor și trăirilor persoanei. Rănile făcute în suflet nu se șterg, nu dispar, nu se uită. Ele se vindecă  și în urma lor rămân cicatrici care ne amintesc cât de puternici suntem, unde am fost, unde am căzut, cum ne-am ridicat și unde am ajuns. 

Psihoterapia este terapia sufeltului prin cuvinte. Este o terapie care folosește cuvântul ca bisturiu, dar și ca balsam pentru suflet. Bisturiu pentru ca avem nevoie să ajutăm cu blândețe la curățarea, la exteriorizarea emoțiilor – furie, neputință, umilință, frustrare, nedreptate – și balsam pentru că tot ele, cuvintele, vor “mângâia” rana și vor aprecia fiecare cicatrice. Așa cum nu punem plasture peste o rană necurațată pentru că riscăm o infecție majoră, tot așa nu ne propunem să ignorăm suferința provocată de o experiență traumatizantă pentru că riscăm psihosomatizări majore.

In psihotraumă  vorbim despre riscul de integrare a unor sisteme de convingeri de autovictimizare perpetuă, de neajutorare, de autosabotare,  convingeri care se pot instala în urma evenimentului traumatizant de unde persoana rănită nu mai vede scăpare, speranță. Psihotrauma poate fi descrisă ca o înrădăcinare a sentimentelor de  nedreptate, nesiguranță, umilire, rușine, autoînvinovățire, singurătate pe care persoana le traiește și le integrează în mod neintenționat, fiind lovită în valorile și convingerile de viață cele mai profunde. 

Este o provocare foarte mare pentru cineva care a trecut printr-un moment traumatic – de la trauma emoțională – neglijare, violentă și umilință verbală, respingere, doliu, abandon  – la abuzul fizic – lovire, îngradirea libertății – și abuzul sexual – să vorbească despre experiențele și trăirile avute. Teama de a retrăi momentele din timpul experienței traumatizante, rușinea, autoblamarea, frica de stigmatizare și de a fi judecat face ca de multe ori persoanele să sufere în tăcere, să se autoizoleze, să nu ceară suport psihoterapeutic.

Coșmarurile, retrăirea emoțiilor din momentul sau momentele traumatice, hipervigilență, autoizolarea, evitarea sunt doar câteva dintre trăirile unei persoane care a avut experiența unuia sau mai multor evenimente traumatice.

Nu că îmi imaginez,  ci știu ca îți este greu să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat, despre experiența trăită pentru că și eu am trecut prin acele plase emoționale de unde ai senzația că nu este ieșire. Nici nu o să compar suferința mea cu suferința ta pentru că nu este o competiție și fiecare ne trăim durerea în mod unic. Totuși, vreau să îți amintesc că ești o supraviețuitoare / un supraviețuitor și am încredere în instinctul vieții pe care îl avem cu toții (da, inclusiv tu) și al dorinței de a regăsi starea de pace și echilibru, nu oricum, ci într-un cadru securizant alături de un terapeut pentru suflet, cu mine alături de tine. Nu, nu vei mai fi niciodată aceași persoană, ci vei fi un om mai puternic. De ce? Pentru că ai trăit vulnerabilitatea maximă și ai supraviațuit și ești astăzi aici și acum. Nu am să te mint spunându-ți că viața va reveni la normal, nu la normalul de dinaintea experienței pentru ca normalitatea capată alte nuanțe și altă însemnătate după ce trăiești astfel de experiențe. 

Sunt Iulia Păsărin, însoţitorul tău de bord, cu voia ta, în călătoria pe care urmează să o începi dacă ai hotărât să găseşti nu probleme pentru fiecare soluţie, ci soluţii pentru probleme.

Te-ai hotărât să facem echipă pentru a-ți recâștiga viața? Pentru a-ți revendica puterea personală? 

Contactează clinica NutriMed prin email [email protected] sau telefon 0770.300.700 și cere o programare la Iulia Păsărin. 

Te invit la o întâlnire gratuită de 20 de minute pe platforma zoom pentru a ne cunoaște. Doamnele de la recepție îți vor da toate informațiile în acest sens. 

 

Gânduri senine!

Iulia Păsărin, mai întâi de toate om, iar profesional psihoterapeut integrativ principal, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică