Skip to main content

Diagnosticarea cu diabet zaharat are un impact major nu doar asupra persoanei diagnosticate, ci asupra întregii familii. Este un semnal de alarmă care ne spune că trebuie să ne oprim din a ne autodistruge, este semnalul că este nevoie să ne tratăm dorința exacerbată de a controla ce este în exteriorul nostru și a ne îndrepta atenția către noi. Este un mesaj că avem nevoie să nu ne mai lăsam pe locul doi și avem nevoie să ne punem pe primul loc în viața noastră, să ne așezăm în prim-plan propria persoană, să ne acordăm timp și atenție cu ce ne hrănim corpul emoțional, corpul spiritual, corpul mintal, corpul fizic. Nu există un prim loc al hrănirii corpurilor noastre, ele se influențează reciproc și avem nevoie să ne îngrijim sub toate aspectele ființei noastre.

Alături de ghidarea primită din partea medicului nutriționist și diabetolog, psihoterapeutul însoțește persoana diagnosticată cu diabet zaharat în identificarea factorilor emoționali, comportmentali, circumstanțiali și al legăturii dintre aceștia, a identificării posibilelor traume emoționale care au condus la un comportament autodistructiv care are ca rezultat instalarea acestei afecțiuni.

Psihoterapeutul este alături de persoana diagnosticată cu diabet zaharat pentru a o însoții în regăsirea „dulceții vieții„ fără a mai fi nevoită să se refugieze în interior și să își producă propria „dulceță„. În demersul psihoterapeutic omul reînvață să fie în conexiune cu emoțiile, gândurile și comportamentele lui, reînvață să se aprecieze și să se iubească pe sine (prin a-și acorda timp, atenție, iertare, acceptare), conștientizează că la nivel subtil dacă nu mai găsim bucuria de a trăi, dulceața vieții,  creierul și corpul, emoțiile și traumele nerezolvate  vor găsi o alternativă de a  „îndulcii„ viața din interior. 

Un prim pas este să nu ne mai identificăm cu afecțiunea. Nu ești diabetic, ești o persoană care a dobândit această suferință la naștere, în primii ani de viață sau mai târziu. Dă-ți voie să exernaliezi boala pentru că numele tau nu este “Ion Popescu Diabetic”, nu asta scrie în certificatul tău de naștere. Eliberează-te de nevoia învățată, poate, de a te identifica cu boala pentru că în felul acesta îi oferi și mai mult spațiu în interiorul tău, în mintea ta, în viața ta. Nu o ignora, dar disociază-te de ea.

Și în final, o sugestie: îndulcește-ți viața în fiecare zi prin recunoștință, bucurie și zâmbet,  apreciind lucurile care par mici – faptul că te-ai trezit în această dimineață, că respiri, faptul că ești autonom – , acordându-ți timp și ațentie, punându-te în prim-plan din iubire pentru tine și pentru cei dragi ție, nu pentru ca ai fi egoist/ă, ci pentru că îi iubești la fel de mult, ca pe tine de mult, pentru a-i vedea suferind din cauza suferinței tale.  Poate că nu este ușor, poate că este o provocare să nu mai lași ca amarul trăirii unor experiențe să-ți „oblige” mintea și corpul să găsească o altă formă de „îndulcire” a vieții, dar alegerea să faci un pas în afara rotiței sau să rămâi în ea, îți aparține.

Aminteste-ți că diabetul este o manifestare psihosomatică care are capacitatea de a se strecura încet în corp, de a distruge sistemul vascular din întreg organismul afectând grav toate organele și mai ales, ducând la probleme cardio și cerebrovasculare grave. Alege să faci schimbări în viața ta emoțională, mintală, fizică nu din frica de boală, ci din iubirea de viață și dorința de a fi sănătos!

Tu pe ce loc ești în viața ta?

Eu sunt Iulia Păsărin, însoţitorul tău de bord, cu voia ta, în călătoria pe care urmează să o începi dacă ai hotărât să găseşti nu probleme pentru fiecare soluţie, ci soluţii pentru probleme.

Te-ai hotărât să facem echipă pentru a-ți recâștiga viața? Pentru a-ți revendica puterea personală? 

Contactează clinica NutriMed prin email [email protected] sau telefon 0770.300.700 și cere o programare la Iulia Păsărin. 

Te invit la o întâlnire gratuită de 20 de minute pe platforma zoom pentru a ne cunoaște. Doamnele de la recepție îți vor da toate informațiile în acest sens. 

Gânduri senine!

Iulia Păsărin, mai întâi de toate om, iar profesional psihoterapeut integrativ principal, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică