Skip to main content

Fiecaruia dintre noi i s-a intâmplat să aibă zile în care să fie trist, să nu aibă chef de nimic, să se simtă fără energie, poate chiar sa simtă nevoia să plângă puţin. Dacă aceste manifestări au durat o perioadă limitată de timp putem să vorbim despre o reacţie depresivă.

Reacţiile depresive sunt un mod de adaptare şi răspuns al minţii şi corpului la amintiri sau evenimente precum:

  • conflictul cu o persoană apropiată sau autoritate (partener, şef);
  • dezamăgirea provocată de o persoană pe care am învestit-o cu încredere şi de la care aveam aşteptări;
  • apariția unei boli / dizabilități;
  • îmbolnăvirea unei persoane apropiate;
  • pierderea locului de muncă sau al locuinței;
  • divorț;
  • accidente;
  • pierderea unei ființe iubite (trăirea travaliului de doliu);
  • avort spontan;
  • trăirea îndelungată îin tensiune, frică, amenințare.

Reacţiile depresive sunt normale. Nu ştiu vreo fiinţă care să trăiască într-o stare de fericire sau bine continuă. Aceste reacţii depresive se pot transforma în stări depresive atunci când se intensifică, devin stabile în timp, se manifestă  pe aproape întreaga durată a zilei şi zilnic, crează o detresă (ruptură, întrerupere) în viaţa personală şi profesională – absenteism la locul de muncă, retragere socială, stare de rău aproape continuă, devalorizarea propriei persoane, imposibilitatea de a-şi găsi resurse pentru a-şi reveni.

Reacţiile depresive pot aparea în sezonul rece mai mult decât în restul anului, apariţia lor fiind favorizată de „micşorarea” zilei şi de expunerea redusă la lumină naturală fapt ce ne poate afecta confortul psihic şi fizic, zilele ploioase în care ne retragem în casă şi socializăm mai puţin, lipsa unor activităţi plăcute.

Perturbarea activităţilor de zi cu zi, afectarea stării de bine, readucerea în atenţie a evenimentelor neplăcute (rumegarea gândurilor care aduc suferinţă), retragerea în interior, limitarea sau eviatarea socializării, apariţia absenteismului la locul de muncă pot fi simptome ale stării depresive.

Reacţia depresivă este o reacţie normală, de cele mai multe ori de adaptare la un eveniment, are o durată relativ redusă, iar intensitatea ei începe să scadă la un moment dat.

Starea depresivă implică trărirea cu intensitate din ce în ce mai mare a unor stări de tristețe, lipsa de energie, oboseală accentuată, irascibilitate, modificarea apetitului alimentar care ne afectează starea de bine, funcţionalitatea pentru o durată îndelungată producând o detresă semnificativă în viaţa perrsonală şi profesională şi din care nu ne putem reveni singuri.

Reacţiile depresive sunt normale și din ele ne putem reveni singuri, mobilizându-ne efortul și resursele personale. Stările depresive se prelungesc în timp aproximativ 6 luni şi adesea avem nevoie de suport terapeutic pentru a ne ajuta să găsim resursele interioare, să ne mobilizăm, să ne automotivăm, să ne regăsim echilibrul.

Atunci când starea depresivă se prelungește și sunt pezente anumite simptome aceasta se transformă în episod depresiv care poate fi ușor, moderat sau sever, în funcție de numărul de simptome și intensitatea lor. Existența mai multor episoade depresive duce la instalarea tulburării depresive majore.

Simptomele, manifestările cauzează suferință și deteriorare semnficativă în domeniul personal, socioprofesional și în alte arii importante de funcționare.

Pentru a lua în calcul prezența unui episod depresiv este nevoie ca un număr minim de simptome (minim două) să fie prezente în cursul unei perioade de două saptămâni și să reprezine o modificare față de nivelul anterior de funcționare a persoanei.

Te invit să citești și următorul articol despre depresie, care este simptomul faptului că uităm de noi, uităm să ne îngrijim, uităm să fim atenți la corpul nostru și ne trăim viața în scenariile create de minte conectați la fantomele experiențelor trecute.

 

Sunt Iulia Păsărin, însoţitorul tău de bord, cu voia ta, în călătoria pe care urmează să o începi dacă ai hotărât să găseşti nu probleme pentru fiecare soluţie, ci soluţii pentru probleme.

Te-ai hotărât să facem echipă pentru a-ți recâștiga viața? Pentru a-ți revendica puterea personală? 

Contactează clinica NutriMed prin email [email protected] sau telefon 0770.300.700 și cere o programare la Iulia Păsărin. 

Te invit la o întâlnire gratuită de 20 de minute pe platforma zoom pentru a ne cunoaște. Doamnele de la recepție îți vor da toate informațiile în acest sens. 

Gânduri senine!

Iulia Păsărin, mai întâi de toate om, iar profesional psihoterapeut integrativ principal, psiholog clinician principal, supervizor în psihologie clinică